This section is under reconstruction.
Please come back in a few days or contact us.
ALIRIA STUDIOS™
Deseneaza in creion asa cum ti-ai dorit dintotdeauna

Oamenii sunt fiinte vizuale. Ne folosim de acest simt vital inca din cele mai vechi timpuri pentru a ne orienta in spatiu, selecta hrana si identifica intre noi. Cupland acest aspect cu dorinta de a ne exprima, de a ne proiecta in realitate cautarile interioare si de a comunica, nu este de mirare faptul ca primele forme de desen au aparut nu pe panzele moderne ale muzeelor de arta, ci tocmai in pesterile stravechi. Arheologia preistorica nu ne confirma existenta instructorilor de desen pe piatra, insa putem fi siguri ca in prezent aceasta forma universala de arta poate fi invatata si perfectionata de catre oricine, cu putin ajutor si mult exercitiu. Lasand la o parte epocile apuse, haideti sa invatam impreuna cateva din regulile de baza ale unui desen in creion reusit!


Desenul in creion este o optiune ideala pentru incepatori datorita posibilitatii de a sterge greselile, radiera insusindu-si exemplar rolul de buton "undo". Primul aspect care ar putea influenta pozitiv calitatea ilustratiei tale este poate unul previzibil. In cazul in care nu ai fost somat de catre o organizatie criminala sa inveti sa desenezi frumos, cel mai probabil esti manat de dorinta creativa. Asadar, inainte sa rascolesti prin tehnici de hasurare, aminteste-ti in primul rand sa te relaxezi. O mana incordata te va sabota pe toate planurile. Atinge in schimb usor hartia si nu apasa creionul decat atat cat este necesar. Pentru a evita murdarirea hartiei, nu atinge locul unde va urma sa creionezi, fiindca degetele tale sunt acoperite in mod natural de grasime (indiferent de igiena personala). In acelasi scop, poti plasa o hartie sub podul palmei cu care desenezi.
Fiind la inceput de drum, este normal ca precizia sa nu fie punctul tau forte. Stim ca poate fi frustrant sa observi cum imaginile care circula prin mintea ta sunt transpuse atat de diferit pe hartie, chiar caricatural poate. Important este sa nu te demoralizezi. Cu perverenta, tentativele initiale, puse in paralel cu cele ulterioare exersarii, vor parea realizate cu mana ne-dominanta. O tehnica utila pentru incepatori si avansati deopotriva este trasarea liniilor de lungimi reduse. Cu alte cuvinte, in loc sa desenezi forma pe care o doresti, din pasi mari - un teren propice pentru a face mai multe greseli si a te indeparta considerabil de rezultatul sperat - incearca sa desenezi din aproape in aproape. Completeaza mai apoi spatiile dintre linii, si optional, ingroasa putin forma finala. Atunci cand liniile fine incep sa prinda contur poti adauga detalii si umbre.


Desi desenele in creion par a fi realizate integral cu acelasi instrument, de fapt, in majoritatea cazurilor au fost folosite creioane de tonalitati diferite, mai "moi" si mai "tari". Combina tonuri variate de negru si gri in functie de necesitatile fiecarui element in parte. In ceea ce priveste portretele, nici macar dintii sau ochii nu sunt complet albi. Doar o suprafata foarte mica din acestia, si anume acolo unde exista lumina, ramane neatinsa. (Sursa: Cateva cuvinte inainte de a incepe un portret in creion) Nu il ultimul rand, aminteste-ti faptul ca trecerile de la negru la alb trebuie realizate gradual, pentru un efect cat mai fin si natural.


O modalitate foarte practica de a desena este construirea subiectului din mai multe figuri geometrice. Incepe cu triunghiuri, dreptunghiuri, cercuri si asa mai departe pana sa ajungi la contururile complexe la care aspiri. Un alt aspect deosebit de important este proportionalitatea. Exerseaza abilitatea de a crea proportii veridice atat jucandu-te pe o foaie de hartie cu elemente de marimi variate, cat si acordand in general atentie proportilor din mediul inconjurator, inafara sesiunilor artistice. De asemenea, incearca perment sa intuiesti functionalitatea sau miscarea subiectilor pe care ii desenezi. Intreaba-te permanent ce rol concret are fiecare element pe care doresti sa il schitezi, spre exemplu, un membru sau o imbinare. In cazul in care schita ta se bazeaza pe un obiect, persoana sau peisaj din realitate, iti recomandam te inspiri vizual cat de mult posibil. Un desen reusit va ramane poate pentru totdeauna, in timp ce febra ta musculara de la nivelul gatului se va pierde in istorie.
Acum ca ai invatat teoretic cateva aspecte utile, primul pas spre a-i prinde din urma pe marii pictori ai lumii este sa pui totul in practica. Abandoneaza scuzele despre talent nativ sau lipsa totala a timpului liber si ai curajul sa incepi o calatorie artistica plina de peripetii si satisfactii. Avand in vedere faptul ca sub indrumarea unui instructor priceput si rabdator progresul va fi amplificat de zeci de ori, te asteptam cu bratele deschise la cursurile noastre de pictura si desen. Invata sa creezi efecte de volum, tehnici de hasurare, sa te joci cu lumini si sa experimentezi magia cromatica a acuarelelor, printre multe altele! Tine minte intotdeauna, cheia succesului este 1% inspiratie si 99% transpiratie!
INSCRIERI CURS DESEN SI PICTURA ADULTI

vezi toate articolele

Postat iulie 20, 2017 - 12:05Newsletter
Abonează-te la ştiri
RSS


ALIRIA SRL
Piaţa 1 Mai nr. 1-2
400058 Cluj-Napoca, Cluj
E-mail:
Tel: 0264 599 000
Fax: 0264 599 311
Program de Luni până Vineri 9:30 - 18:30Vezi Harta


Alte resurse
Go