This section is under reconstruction.
Please come back in a few days or contact us.
ALIRIA STUDIOS™
Antrenarea vocii, conditia esentiala pentru orice artist

Se pare ca exista un instrument muzical dificil, dar fascinant daca ajungi in punctul de a-l stapani si cunoaste cat mai bine. Corzile vocale dau nastere vocii umane care necesita o incalzire inaintea fiecarei auditii. Nu este vorba despre o procedura complicata, ci una foarte utila care te ajuta sa iti antrenezi armonios muschii care alcatuiesc aparatul fonator. Intr-un interval de aproximativ zece minute, urmatorele tipuri de exerictii te vor ajuta sa atingi absolut toate notele muzicale, fara sa te fortezi. Inainte derularii unei sesiuni de canto este indicat sa consumi un pahar cu apa pentru a-ti asigura doza de hidratare optima.
Pasul I: VocalizeIncalzirea vocii prin intermediul vocalizelor vizeaza repetarea unei game muzicale a carei note vor fi cantate prin vocalele a si o. Acestea sunt importante deoarece conduc la o respiratie corecta si la consolidarea intonatiei melodice. In aceasta etapa este necesar ca pozitia buzelor sa creeze un cerc, pentru a obtine un sunet metalic, dar si pentru a dobandi o tehnica vocala corecta inca de la inceput.In cadrul unui curs, Marin Vasc, instructor de canto a precizat ca este esential demarajul si sprijinirea vocii in diafragma.“Cum incepi, asa o sa ataci pana la finalizarea piesei! Vocea nu trebuie sa urce sau sa se suspende din cauza starii de emotie, de aceea este importanta destinderea, lucru dificil de realizat, mai ales in fata unui public.”Stacatto este un alt exercitiu benefic pentru o incalzire prealabila. Un sunet magnific se obtine doar prin relaxarea totala a trei muschii: intercostali, a diafragmei si a gatului. La Traviata, Il Trovatore, Viva Nabucco, La Favorita, Mirela Freni sunt doar cateva dintre cele mai fredonate exercitii pentru antrenarea vocii si prevenirea unei suprasolicitari.
Pasul II: RespiratiaPentru un cantaret, o respiratie corecta trebuie sa fie regula de aur care va fi permanent studiata in amanunt. Pentru interpretarea unei piese, trebuie sa respecti cele patru faze ale respiratiei: o inhalare rapida, suspendare scurta, inspiratie controlata si la final o decajare usoara a aerului. Un exercitiu util este intitulat Cei 3 Z care conduce la un dozaj mai mare de aer si stimularea diafragmei. Pentru inceput este necesar ca Z-ul sa fie unul scurt, apoi mediu, iar in ultima etapa, cursantul isi va tine cat mai mult respiratia pentru a se pregati astfel pentru sustinerea unei intregi melodii.Ca viitor interpret, exercitiile de incalzire sunt obligatorii, in special vocalizele, care se realizeaza progresiv, pentru a nu forta corzile vocale.INSCRIERI

vezi toate articolele

Postat martie 16, 2017 - 12:36Newsletter
Abonează-te la ştiri
RSS


ALIRIA SRL
Piaţa 1 Mai nr. 1-2
400058 Cluj-Napoca, Cluj
E-mail:
Tel: 0264 599 000
Fax: 0264 599 311
Program de Luni până Vineri 9:30 - 18:30Vezi Harta


Alte resurse
Go